- De Europese gasprijs ging woensdag fors omhoog door zorgen bij handelaren over verstoringen bij het aanbod en de concurrentie op de markt voor lng.
- Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs noteerde de prijs woensdagmiddag ongeveer 33 procent hoger op meer dan 40 euro per megawattuur.
- In augustus vorig jaar werden nog prijspieken van meer dan 340 euro bereikt vanwege zorgen over Europese gastekorten in de winterperiode.
- Lees ook: Energieprijzen gas en stroom in augustus op een rij – plus een overzicht van terugleververgoedingen voor zonnepanelen
De Europese gasprijs ging woensdag fors omhoog, vooral door zorgen bij handelaren over verstoringen bij het aanbod en toenemende concurrentie op de wereldwijde markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs noteerde de prijs woensdagmiddag ongeveer 33 procent hoger op meer dan 40 euro per megawattuur. Het is voor het eerst sinds juni dat de gasprijs weer tot boven de 40 euro stijgt.
Werknemers bij verschillende gasfaciliteiten in Australië hebben namelijk gestemd om te gaan staken waardoor de lng-export van het land geraakt kan worden. Het gaat om werknemers van de energiebedrijven Chevron en Woodside Energy.
Het is niet duidelijk wanneer het werk bij faciliteiten van die bedrijven neergelegd kan worden. Als de export van lng vanuit Australië naar Aziatische afnemers wordt verstoord kunnen die klanten gaan kijken naar alternatieven, wat meer concurrentie kan betekenen voor Europese lng-afnemers. Dat kan dan weer zorgen voor een prijsopdrijvend effect.
Eind juli schreef Business Insider dat de ontwikkeling van de gasprijs in de tweede helft van 2023 spannend wordt. Volgens analisten blijft deze relatief laag als sprake is van een milde winter en een stabiele aanvoer van lng. Maar bij een koude winter en een verstoorde lng-aanvoer zouden de prijzen torenhoog kunnen worden.
Ondertussen zijn er ook zorgen dat onderhoudswerkzaamheden aan Noorse gasinstallaties langer kunnen gaan duren. Noorwegen is de grootste gasleverancier aan Europa geworden sinds de oorlog in Oekraïne.
In augustus vorig jaar werden nog prijspieken van meer dan 340 euro bereikt vanwege zorgen over Europese gastekorten in de winterperiode. Dat was gevolg van de sterk gedaalde leveringen uit Rusland. Dankzij de milde winter, goed gevulde voorraden en grotere importen van lng is de prijs dus wel weer hard gedaald. Ook zijn huishoudens en bedrijven zuiniger geworden met gasverbruik.